Кое прави матовите глазури матови?

КОЕ ПРАВИ МАТОВИТЕ ГЛАЗУРИ МАТОВИ

Физически и химически свойства

Оптически феномен и химически състав

Повечето хора могат лесно да различат матовите от лъскавите глазури, но оптичният феномен и химията отговорна за постигането на матовия ефект изисква по-обстойно обяснение. Матовите глазури са често бъркани с недопечени такива. Недопечените глазури имат матова повърхност, но тя е груба, люспеста, често покрита с кратери и ями и склонна да изрисява, поради което е по-скоро неподходящо решение от естетически съображения. Матови повърхности могат да бъдат постигнати и чрез използането на шликер, но отново резултатът е недопечено стъкловидно покритие (глазура). Друг вариант за създаването на матов завършек в керамиката е използването на ангоба или оставена глинена основа (череп) неглазирана.

 

Какво е матова глазура?

За да може да разберем по-ясно матът като физическо и оптично явление е небходимо да изясним какво е лъскава глазура и как възприемаме нейния бласък. Матовите глазури се различават от лъскавите по множеството кристали, диспергирани по повърхността им. Лъскавите глазури са тези, които отразяват светлината в огледален, кохерентен, подобен на стъкло начин. Така в тези повърхности успяваме да видим отразени образи. Характерна особеност на тези глазури е гладкостта. Лъскавите керамични глазури са много гладки - кристалите в тях, доколкото ги има, са с едрина под 1nm, a дължината на светлинната видима вълна е 390-750nm. По този начин всяка частица на повърхността на стъкленото глазурно покритие е по-малка от дължината на видимата светлина, така че тя се възприема от човешкото око като идеално гладка. Обратно при матовите глазури кристалните частици на повърхността са по-големи от вълната на видимита светлина и я разсейват, като я отразяват в ралични и много посоки.

 

Цветове, яркост и наситеност

Прието е да се смята, че матовите глазури не могат да бъдат толкова ярки, колкото лъскавите. И това е вярно само, ако имаме предвид яркостта като концентирано отразена светлина. Сами по себе си матовите глазури могат да постигнат ярки и наситени цветове. Но при поставяне на двата вида една до друга, матовата повърхност винаги ще изхлажда по-“замъглена”, в сравнение с гланцовата, която ще отрази светлината в една ясна посока.
Добро определение за матова глазура е: глазура, която не е лъскава, защото разпръсква светлината с много или във всички посоки. И все пак тези покрития запазват основните функции на глазурата - разлива се и се стапя, за да създаде качестено покритие. Всеки кристал, който е по-голям от видимиата дължина на светлината, разпръсква и “разбива” вълната в много различни посоки.

 

Видове матови глазури

Най-често срещаният произход на матовите глазури е девитрификация - образуването на кристали в глазурата при загряването или при охлаждането й. Този вид мат се основава на по-високи концентрации на определни окиси в състава на глазурата и може да изисква определен (по-бавен) график на охлаждане след изпичане. Това е и причината, поради която една глазура може да постигне матов ефект при изпичане в една пещ и да се получи лъскава или сатенена в друга по-бързо изтиваща пещ. Важен момент е да се спазват препоръчителните температурни интервали. Има възможност матова глазура, която не е достигнала необходимата температура за образуване на нужните кристали, да създаде гланцово или полугланцово покритие.

Окиси

За постигането на матова глазура се използват различни окиси, като по-често те се комбинират, за да се постигне исканият ефект. Част от тези окиси са: MgO, CaO, SrO, BaO, Al2O3, TiO2, ZnO, Mno и други. Силициевият диоксид също е компонент в кристалите на тези глазури, но той се влага и в лъскавите глазури в големи количества. Необходимото количество на всеки окис зависи от идентичността и количеството на другите налични окиси, както и от температурата на изпичане и други променливи. Някои кристали се оформят на повърхността на глазурата, а други започват да се образуват още при досега на глазурата с черепа и израстват и израстват по цялата плътност на глазурата. Растящите кристали имат различен оксиден състав от заобикалящата част от глазурата, което води до два материала, които имат много различни свойства. Ето защо повечето матови глазури са непрозрачни, полупрозрачни и често имат по-различен цвят от същите, но лъскави.

Суровини

По-рядко срещан начин за създаване на матови керамични глазури е включването на по-груби суровини в състава на глазурата. Тъй като много от използваните материали при производстото на глазури за керамика са … фини, за да се стопят във фритата. Ако тези суровини са по-груби, те няма да се разтопят изцяло. Тези съставки могат да причинят микроскопично разсейване на светлината върху изпечената глазирна повърхност. Много исторически глазури са матирани, поради по-груби материали.

Механични абразиви и химически киселини

Има и възможности лъскава глазура да бъде направена матова след изпичане, използвайки песъкоструй или друхи механични абразиви, както и химически киселини. Този метод на матиране е с ограничено приложение, затова няма да се спираме на него.

Приложение

Кога и как да изберем матова глазура

Правила и съвети

Ако не сте сигурни дали матовите глазури са подходящи за вашата работа, има някои прости правила, с които ще ви запознаем. Има естетически и функционални съображения, които могат да ви помогнат да решите кога и как бихте могли да използвате матов завършек. Ако вашият продукт има сложни текстури или леко неправилна повърхност, матовата глазура може да елиминира разсейващите отражения, които биха попречили на по-лесното възприемане на цялостта на изделието. Ако работата ви има прости, ясни и прецизни форми, то лъскавата глазура би могла допълнително да акцентира на това.

Експерименти и рецепти

Имайте предвид, че има много различни видове мат. Например, магнезиевият мат е “по-мазен”, докато бариевият предлага много по-ярки цветове. Има много различни степени на матов завършек в керамиката. Може да се изкушавате да промените любимата си лъскава глазура и да се опитате да я направите матова, но не забравяйте, че всяка промяна в рецептата на глазурата, ще се отрази на всички нейни качества. Има опасност да се постигне нестабилна глазура, която трудно би могла да се определи с просто око като такава. Единственият начин да бъдете сигурни, че сте постигнали качествена и безопасна повърхност е да направите тестове в лаборатория.

Серията матови глазури КЕРАМИТ са седефен мат. Те са създадени, за да могат да отговорят на максимално много изисквания - качествено разливащо се покритие, износоустойчивост, едновременно с което ясни и наситени цветове в над 30 нюанса. Глазурите от тази серия са специално тествани и сертифицирани. Те не съдържат токсични вещества, което ги прави добър избор при глазиране на домакински съдове и декоративни предмети.

Определения на термини:

Матова глазура - глазура, чиято повърхност не е лъскава, отразява дифузно светлината (разпръсква отразената светлина в различни посоки).
Лъскава глазура - глазура с идеално гладка повърхност, която отразява светлината огледално, подобно на стъкло начин.
Девитрификация - кристализация на глазурната стопилка (образуването на кристали) при загряването или при охлаждането й.
Кристален - материя, в която съставните атоми, молекули или йони са подредени в правилен повтарящ се модел, простигащ се във всичките три пространствени измерения.
Микрокристален - материя, в която отделните кристали са толкова малки, че не могат да бъдат видени с просто око ( кристали с големина по-малка от 3нм)
Спектрално отражение - отразяване на светлината от повърхност, където входящата светлина от единична входяща посока се отразява в една изходяща посока, подобно на огледало.
Дифузно отражение - отразяване на светлината от повърхност, където входящата светлина от единична входяща посока се отразява в много или всички посоки.

НАЙ-ХАРЕСВАНИ

ОТ СЕРИЯ МАТОВИ ГЛАЗУРИ КЕРАМИТ

Цветните матови глазури са серия от 36 цвята със приятен седефен завършек. Температурен диапазон на изпичане между 1160 и 1200 oC. Всички цветни глазури са безоловни!

Вашият коментар